Gewoon nieuwe berichten

26 september 2010

Hoe maak je een heerlijke Risotto?

De herfst is weer aangebroken en bij dit weer hoort ook lekker "herfstig" eten. Jasper heeft vandaag een heerlijke risotto met paddestoelen gemaakt en ik heb allemaal foto's daarvan gemaakt om jullie stap voor stap te laten zien hoe je zelf zo'n lekkere risotto kan maken.

Herfstige Risotto met paddestoelen.

Wat heb je nodig voor deze lekkere risotto:
Risottorijst (wij hebben de risotto-rijst van Lassie), paddestoelen (wij hebben hier champions & oesterzwammen gebruikt, maar je kan kiezen wat je zelf het lekkerste vind), 2 sjalotjes, 4 teentjes knoflook, 1 half rood pepertje (vers), 1 liter bouillon (wij hebben hier voor rund gekozen in de vorm van blokjes, maar andere bouillons zijn ook lekker), Italiaanse kaas, 2 eieren, olijfolie, boter, glas witte wijn, peper & zout.Wij hadden nog verse oregano liggen en hebben dat er deze keer doorheen gedaan. Verse kruiden zijn lekker door de risotto, maar het hoeft in principe niet.


Snipper de sjalotjes, snijd de knoflook in plakjes en de rode peper in fijne reepjes. De paddestoelen snijd je door de helft of bij grote in meerdere stukjes.


Zet een pan op het vuur voor de bouillon, wij hebben hier gekozen voor runderbouillon in blokjesvorm en hebben een liter bouillon gemaakt.


Zodra de bouillon klaar is kan je een (braad)pan om het vuur zetten met daarin olijfolie en een beetje boter en deze verhit je.


Doe dan de knoflook en de rode peper in de pan en fruit deze, let op laat de knoflook niet bruin worden dan krijg je namelijk een bittere smaak.


Zodra de knoflook en de rode peper gefruit zijn doe je de gesnipperde sjalotjes erbij en fruit deze ook mee.


Zodra de sjalotjes ook gefruit zijn is het tijd om de risotto rijst in de pan te doen. deze bak je even mee totdat de rijst glazig wordt dat duurt ongeveer 3 minuten op een middelhoog vuur.


Zodra de risottorijst glazig is doe je een scheutje witte wijn erbij of als je geen wijn erbij wil begin je hier met de bouillon.


Zodra de witte wijn een beetje ingeslinkt is ga je beginnen met de bouillon erbij te doen. Doe dit in stapjes steeds ongeveer bouillon erbij zodat de rijst net onderstaat. Het is de bedoeling dat de rijst de bouillon opneemt dus zodra de bouillon is opgenomen door de rijst weer een lepel nieuwe bouillon erbij doen. En het belangrijkste is dat je blijft roeren.Het duurt ongeveer 20 minuten roeren en bouillon scheppen voor je risotto een risotto begint te worden. Je kan dit controleren om een aantal keer te proeven of de rijst al genoeg vocht heeft opgenomen.

Je kan na 20 minuten wel beginnen met smaken toe te voegen. Wij hebben na ongeveer 20 minuten de oregano erbij gedaan. Vanaf deze stap is het ook belangrijk om steeds te proeven om te bepalen of je risotto nog smaak nodig heeft en de goede dikte heeft.


Na de kruiden is het tijd voor de paddestoelen. Doe deze in de pan en roer ze door de risotto.


Vergeet vooral niet te roeren tussendoor.


Nu is het tijd om de eitjes toe te voegen. Wij doen altijd het ei geel van 2 eieren erdoor. Het ei geel zorgt voor een stevige en smeuïge risotto. Dit roer je ook weer door de risotto.


Nu is het tijd voor de kaas, dit kan een parmezaanse zijn, maar kies in elk geval voor een droge Italiaanse kaas. Deze roer je ook wederom door de risotto.


Na alles nog even goed door de roeren en te laten pruttelen op een laag pitje is je risotto klaar om op te eten. Wij proeven altijd nog even aan het eind of de risotto goed klaar is en voegen desnoods nog wat kaas of peper & zout toe.

Hieronder het eindresultaat van onze risotto.


Ik hoop dat je honger hebt gekregen en dat je zelf nu ook de keuken ingaat om deze lekkere risotto te maken. Ik ben benieuwd naar jullie risottoGeen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts with Thumbnails