Gewoon nieuwe berichten

4 oktober 2010

Dierendag.

Vandaag is het 4 oktober en dus dierendag. Officieel heet het zelfs Werelddierendag.
Ik ben altijd wel benieuwd wanneer en waarom dit soort dagen zijn onstaan. Nu ben ik even aan het googlen gegaan en vond het volgende:

Dierendag

Dierendag (ook: Werelddierendag) is een dag die wereldwijd op de agenda staat als een moment waarop extra aandacht wordt besteed aan de dieren. Dierendag valt jaarlijks op 4 oktober. Met het vieren van deze dag wil men mensen laten weten dat dieren rechten hebben en dat zij beschermd moeten worden.

Franciscus van Assisi

De datum van dierendag gaat terug naar de feestdag van Franciscus van Assisi (4 oktober). Hij bekommerde zich om het lot van melaatsen, zwervers en andere armen, maar ook van planten en dieren. Volgens de legende kon hij met dieren praten.

Eerste dierendag

Ilse Winter uit Brno in Tsjechië schreef in mei 1927 een brief, waarin ze voorstelde om één dag per jaar speciaal aan de dieren te denken, naar Margaret Ford in Londen. Ford was voorzitster van de wereldvereniging van de dierenbescherming. Zij vond het een prachtig idee en de beide dames kwamen overeen dat de feestdag, waarop de Katholieke Kerk Franciscus steeds herdenkt een goede datum voor zo'n dierendag zou zijn. Tijdens een internationaal congres van verenigingen voor de bescherming van dieren in 1929 in Wenen werd 4 oktober uitgeroepen tot Werelddierendag. De eerste dierendag was op 4 oktober 1930. In Nederland werden er op die dag beschouwende artikelen geplaatst in kranten over de verhoudingen tussen mens en dier.

Toch altijd wel leuk om te weten waarom en hoe iets is onstaan.

Voor mij persoonlijk is elke dag bij ons dierendag en verwennen wij onze kater Puck niet meer dan normaal. Maar ik wil hem toch vandaag even om mijn blog in het zonnetje zetten. Daarom heb ik een foto-collage van Puck gemaakt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts with Thumbnails